Към днешна дата  54 са болните на интензивно лечение, като

...
Към днешна дата  54 са болните на интензивно лечение, като
Коментари Харесай

Проф. Джамбазов: Ситуацията е коренно различна от пролетта 

 Към днешна дата  54 са болните на интензивно лекуване, като се усилват случаите на интубирани пациенти.

Според проф., член на Областният спешен щаб и  изпълнителен шеф на УМБАЛ “Свети Георги “ в Пловдив, обстановката сега е радикално друга от пролетта  и лятото и организацията в лечебните заведения би трябвало да премине на идващ стадий, според  тактиката на Щаба за справяне с Covid-епидемията.

" Първият стадий включваше интензивните пациенти да бъдат центрирани на едно място в УМБАЛ " Свети Георги “ и да бъдат лекувани по опция от най-компетентните хора. Благодарение на командированите екипи, по предложение на регионалният управител   и с решение на Медицинския щаб, отделението се справяше с разкритите кревати и с броя на болните. До през днешния ден съвсем в никакъв случай не са се заемали  10 кревати. Ситуацията вече  е друга и  се наложи  Областният щаб да вземе следващото си решение, с което да премине към идващия стадий на ограниченията. Да се търси опция за откриване на още интензивни кревати, разяснява проф. Джамбазов.

Той напомни, че стадиите по организацията бяха авансово набелязани от Областни спешен щаб още през летните месеци, а точно: да бъдат разкрити нови кревати за лечебно лекуване в други лечебни заведения – частни и общински, като те да поемат  среднотежките случаи, които нямат потребност от интензивно лекуване – от интубация, от лекуване с интензивно обдишване и т.н.  Третият стадий включваше и обособяването на обособена болница единствено за лекуване на Ковид,

" Такава да вземем за пример е общинската " Свети Мина “. Тя  беше избрана за една от тези лечебни заведения, която да поеме потока от пациенти, защото тя е съществуваща болница, По данни от РЗИ – Пловдив, по данни от членове от Медицински щаб, както и на шефа тази болница, все още тя разполага с нужните пространства, кислородни съоръжения, личен състав. Разбира се личен състав в никакъв случай не е задоволителен, само че това, което има като наличност разрешава тази болница с минимални старания да стартира да работи и да приема пациенти със относително междинна симптоматика и това демонстрира практиката, че тя започва  да действа, добави шефът на " Свети Георги “.

Според шефовете на другите лечебни заведения с интензивни кревати за Ковид, статистически е закономерно, че ще се усилва броят на пациентите, които ще имат потребност от интензивно лекуване, даже интубация и лекуване на апаратна вентилация, тъй като броя на хората с позитивни проби с клиника нараства.

" Това точно постанова и решението на Областният щаб, да има  освен в допълнение разкрити интензивни кревати, само че и лечебни, които да подкрепят целия развой на лекуване на тези заболели. Да се обезпечи опция пациентите, които се влошат да бъдат превозени и настанени в интензивни отделения, добави регионалният шеф.

По време на срещата шефовете на здравните заведения очертаха  два основни  казуса -  съществуването на личен състав, нуждата от експерти –лекари и сестри, което  е изрично най-големия проблем сега, тъй като подобен вид лекуване изисква добре готови фрагменти, и вторият е апаратното съоръжение.

Проф. Джамбазов уточни, че се разчитат на Комисията, основана към  Областния щаб, в която има  включен и анестезиолог, както и двама инфекционисти, представител на РЗИ, пулмолог, да подкрепя Областния шеф и Областния щаб с  въвеждане на сериозни индикатори, за хоспитализация, дехоспитализация, както и индикатори във връзка с това кой от пациентите е належащо да бъде подложен на апаратна вентилация.

" Тази Комисия стартира да действа и стартира да предава първите си отчети на нас в Медицинския щаб и надлежно към всяка една от лечебните заведения изпраща подробна информация с пациенти и с инструкции. По този метод ще усъвършенстваме съществуващите кревати, а огромните лечебни заведения, които през днешния ден бяхме събрани, да реорганизираме активността си и да предвидим благоприятни условия за откриване на нови интензивни кревати - обезпечени с личен състав, разяснява проф. Джамбазов.

Той уточни, че УМБАЛ " Свети Георги “ като най-голямата болница, поетапно и  сега, в който това ще се наложи, ще разкрие в допълнение 6 кревати.

На срещата бе  разискван разновидността и за откриване на спомагателни интензивни отделения към някои от огромните лечебни заведения, които досега изпращаха пациенти в УМБАЛ " Свети Георги “, като обезпечаваха екипи за това. Болниците, в които няма опция за лекуване на тежки случаи на интензивно лекуване ще продължат да пращат заболели в огромните лечебни заведения като ще има направен график и тъкмо систематизиране.

" Този вид организация е ориентирана само и напълно към един принцип и той е да дадем допустимо най-хубавата и способена грижа на всеки, който има потребност. Решението огромните лечебни заведения да поемат интензивното лекуване считам, че е извънредно оправдано и в интерес на всеки един пациент, несъмнено то ще работи до момента в който не се изчерпят физическите и на практика благоприятни условия на огромните лечебни заведения и тогава може да се наложи да мислим за някакви спомагателни разновидности. Но това решение на този стадий е най-хубавото от здравна позиция, заключи проф. Джамбазов.

Областният шеф акцентира, че комплицираната обстановка изисква виновни решения от страна на всяка една болница, с цел да може да се подсигурява лекуването на болните в региона и изключително на тежките случаи.

" Разговарях и с останалите лечебни заведения. Графикът към този момент е направен. Пуснато е писмо до РЗИ. Заповед ще има до края на деня, сподели след срещата.

На срещата участваха шефовете на УМБАЛ “Свети Георги “, УМБАЛ “Пълмед “, УМБАЛ " Еврохоспитал “ и МБАЛ " Св. Каридад “ и РЗИ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР